Dag van het Zwembad toont interieur zwembadgebouw

Dag van het Zwembad toont interieur zwembadgebouw

Op 4 juli werd op het bouwterrein van het in aanbouw zijnde nieuwe zwembad de Dag van het Zwembad georganiseerd.
In samenwerking met Stichting Zwembad Culemborg, Burglandbouw, vertegenwoordigd door de uitvoerder Nick Koller en het Gebruikersplatform Zwemmend Culemborg werd het gebouw opengesteld voor publiek. Wethouder Joost Reus was aanwezig en onthulde de naam voor het nieuwe zwembad: De Waterlinie.

De bedenker van de naam, Arnold Verbeek was met andere inzenders van naamvoorstellen aanwezig en ontving een bos bloemen voor zijn winnende inzending.

Veel technische en praktische informatie
Er werd informatie verschaft over het zwembad en bijvoorbeeld de werking van de beweegbare bodems en de klapwand.
De klapwand die ervoor zorgt dat in het bad een deel kan worden afgescheiden om vervolgens de watertemperatuur te verhogen naar 32 graden Celsius. Uitstekend geschikt voor jonge kinderen, ouderen, minder validen en bijvoorbeeld reuma patiënten. Voor ouderen en minder validen zal doorgaans een waterdiepte van 1.40m of 1.20m worden gekozen terwijl voor de allerjongsten de waterdiepte kan worden teruggebracht nar 40 cm. Wat dan ontstaat is een baby- en peuterspeelbad van maar liefst 200m2.  Aangevuld met glijbanen en drijfelementen zullen de jonge waterliefhebbers het ongetwijfeld naar hun zin hebben.

Voor de andere doelgroepen telt natuurlijk eveneens dat zij maar liefst 200m2 tot hun beschikking hebben. Voor zowel de kleintjes alsook de ouderen geldt dat er in de wijde omgeving niet zo’n groot doelgroepenbad te vinden is met een watertemperatuur van 32 graden Celsius.
In alle doelgroepenstanden van de beweegbare bodem wordt middels een separaat waterzuiveringssysteem het water gezuiverd en verwarmd zelfs bij een diepte van 40 cm.

Kindveilige situatie gecreëerd in de zwemzaal.
Door het hekwerk dat wordt aangebracht tussen de kleedkamers en de zwemzaal kunnen kinderen niet zomaar de zwemzaal en daarmee ook niet het zwembad in rennen.
Het doelgroependeel is ook aan deze zijde geplaatst waardoor kinderen altijd aan de voor hen bestemde zijde van het bad het water in gaan.
Verhogingen aan de kopse zijden van het bad voorkomen dat kinderen hier ongehinderd het water in kunnen rennen. Zij zullen altijd eerst een obstakel (de verhoogde betegelde rand) over moeten klimmen.

Alles op de juiste plek.
Er is bij de configuratie van het bad, zeg maar zoals het eruit moet komen te zien en waaraan het moet voldoen, veel aandacht besteed.
Van de locatie van de startblokken en opbergruimten van materialen ten behoeve van de zwemlessen  en de trainingsmaterialen van de verenigingen tot de locatie van het MiVa ( mindervaliden) toilet.
Maar ook een gebruikersvriendelijke kaartjesautomaat, snel internet in de horecaruimte voor de bezoeker en ouder die nog wat werk wil doen op de laptop.

Toepassing hoogwaardige bouwmaterialen.
Een van de zaken waar het zwembadgebouw in uitblinkt zijn de toepassingen van bouwmaterialen die zich kenmerken door duurzaamheid en energiezuinigheid.
De materialen zorgen tevens voor ene mooie akoestiek in de zwemzaal. Geen gegalm. Een mooie gedempte sfeer die mede wordt gecreëerd door de geluidsarme overloopgoten.
Het ontwerp hiervan maakt dat het water dat uit het zwembad overloopt niet zoals vaak in andere zwembaden veel geluid maakt.
De toepassing van Acaciahout op de buitengevel met een gegarandeerde levensduur van wel 40 jaar. De toepassing van hoogwaardig rvs voor de zwembadwaanden en geperforeerde houten panelen van licht hout die de wanden en het plafond hun karakteristieke uitstraling geven.
Ook de enorme glaspui die de zwemzaal scheidt van de rest van de verdieping verschaft niet alleen veel licht maar ook een geweldig zicht op de zwemzaal, de kleedruimten en de douche- toiletruimte.