Dagboek van een zwembadmanager: ‘Brand!’

Dagboek van een zwembadmanager: ‘Brand!’

Jessie Spijker, manager van Zwembad de Waterlinie, geeft een ‘kijkje in de keuken’. Op basis van haar ervaringen in het zwembad schrijft ze blogs voor de website van Zwembad de Waterlinie. 

Oefening baart kunst. Dat geldt niet alleen bij zwemlessen of zwemtraining. Een organisatie als Zwembad de Waterlinie moet ook voorbereid zijn op onheil. En dan met name op het voorkomen van slachtoffers in geval van. Daarom organiseren we twee keer per jaar een ontruimingsoefening.

Afgelopen zaterdag was het weer zover. Na afloop van het vrijzwemmen kwamen vrijwilligers van verenigingen en het zwembad, het personeel en nog enkele anderen bij elkaar. Totaal zo’n dertig mensen. We startten met een presentatie van de Reddingsbrigade over regelgeving rondom het toezicht in zwembaden. Weer even allemaal met de neus op de feiten, kan nooit kwaad.

Daarna ging het brandalarm. Dus gingen de BHV-hesjes aan. Natuurlijk hadden we enkele ‘slachtoffers’. Bijvoorbeeld iemand die niet zelfstandig de trap af kon. De lift gebruiken, mag niet bij brand. Dan is de EVAC-stoel nodig. Iedereen denkt, dat lukt wel als het nodig is. Maar bij zo’n oefening blijkt telkens weer dat het goed is dat we dit ‘kunstje’ oefenen. Twee keer per jaar is eigenlijk nog te weinig, denk ik.

De oefening veranderde bijna in een heuse ramp. Een vrijwilliger ging checken of er nog mensen in de lift waren achter gebleven. Daarbij sloot hij zichzelf per ongeluk op in de lift. Met de liftsleutel erbij. Het duurde bijna een kwartier voordat we de tweede sleutel hadden gevonden. Heel even dacht ik: ‘shit, nu hebben we een serieus probleem’.

Al met al een leerzame avond. Ontruimen gaat nu al veel beter dan de eerste keer. Elke keer leren we bij. We moeten bijvoorbeeld beter gaan registreren of er iemand in de machinekamer zit. Daar hadden we zaterdag geen flauw idee van bij deze geplande oefening. Ik denk dat ik de volgende oefening op een onverwacht moment organiseer. Met publiek, brandweer, politie en ziekenauto erbij.

Bij een ontruimingsoefening nodig ik alle gebruikers van De Waterlinie uit. Van kleine tot grote verenigingen, van de bestuursleden tot zwembadmedewerkers, zelfs de schoonmaker nodig ik uit. Het is belangrijk dat elke gebruiker zich bewust is van de gemaakte afspraken en regelgeving. We zijn samen verantwoordelijk voor de veiligheid, die verantwoordelijk moeten we ook samen nemen.

Jessie Spijker, manager De Waterlinie.

Meer informatie