Dagboek van een zwembadmanager: ‘SuperSpetters’

Dagboek van een zwembadmanager: ‘SuperSpetters’

Jessie Spijker, manager van Zwembad de Waterlinie, geeft een ‘kijkje in de keuken’. Op basis van haar ervaringen in het zwembad schrijft ze blogs voor de website van Zwembad de Waterlinie. 

‘Waar ik nu het meest trots op ben?’, vragen mensen weleens aan me. Het antwoord is niet moeilijk: het enorme succes van onze overstap naar SuperSpetters. Een nieuwe methode voor het geven van zwemlessen, ontwikkeld door de KNZB, loopt als een tierelier. Het aantal kinderen dat bij ons wekelijks zwemles volgt is ruim verdubbeld ten opzichte van het aantal in het oude methode.

De nieuwe KNZB-methode is nog maar enkele jaren oud. Het Waterlinie-bestuur had destijds de nodige twijfels bij de overstap van het Zwem ABC naar Superspetters; er was al zoveel nieuw en nu ook nog de zwemlessen helemaal anders. Wij vonden het juist het ideale moment om het anders te gaan doen.

Nu is iedereen blij dat we destijds ‘onze poot stijf hielden’. Kinderen leren bij ons echt veiliger zwemmen dan destijds. Toen gingen de meeste kinderen niet verder dan A, een aantal ging nog op voor B en voor het C-diploma haakte bijna iedereen af. Nu zwemmen alle kinderen bij ons op C-niveau af. Bovenal hebben de kinderen nu veel meer lol tijdens de zwemlessen. Net als ons personeel, want SuperSpetters is echt een plezierige methode om les in te geven.

In het begin was niet iedereen positief (“misschien hadden ouders dit keer zelf koud water vrees”). Op Facebook las ik dat ouders er niet over piekerden hun kinderen naar het nieuwe bad te sturen. Daarom hebben we nog een tijdje twee zwemlesmethodes aangeboden. Maar al snel kregen we meer inschrijvingen binnen voor SuperSpetters dan voor het Zwem ABC. Toen zijn we snel helemaal overgestapt.

Dat het toch zo hard groeit, komt vooral door de uitstekende PR op de schoolpleinen door ouders die wel kwamen. Ook bezochten de afgelopen jaren regelmatig TV-ploegen de Waterlinie voor reportages over de nieuwe manier van zwemlessen. Want of je nu 5 jaar oud wordt, vluchteling bent of een kind met een beperking, voor alle doelgroepen bieden we maatwerk met SuperSpetters-zwemlessen. In januari zijn we zelfs gestart met TurboSpetters; twee keer per week anderhalf uur in plaats van 2 keer per week 45 min. Zodat kinderen nog net voor de vakantie hun diploma kunnen halen.

Bij de start van de Waterlinie konden we alle aanmeldingen in behandeling nemen en de kinderen gelijk plaatsen. Sinds kort hebben we een aantal voorwaarden. Vijf jaar is nu écht de minimumleeftijd en het kind moet watervrij zijn. Voor kinderen die nog niet watervrij zijn hebben we overigens ook een voorbereidend klasje om ze plezier bij te brengen met spetteren. Het is namelijk niet leuk voor een kind om te starten met zwemles als je hier nog niet klaar voor bent. Ieder kind leert anders en op eigen snelheid.

Jessie Spijker, manager De Waterlinie.

Meer weten