Dagboek van een zwembadmanager: ‘Waterlinie doet stapjes extra’

Dagboek van een zwembadmanager: ‘Waterlinie doet stapjes extra’

Jessie Spijker, manager van Zwembad de Waterlinie, geeft een ‘kijkje in de keuken’. Op basis van haar ervaringen in het zwembad schrijft ze blogs voor de website van Zwembad de Waterlinie. 

A good neighbour,
Dat we vergeleken met zwembad de meer een aantal dingen niet meer hebben zoals een stoombad en een sauna doen we bij de Waterlinie een hoop extra op het maatschappelijk gebied. Is zwembad de waterlinie een goede buur?

Een van de leukere dingen van zwembad De Waterlinie is dat we proberen van extra maatschappelijke betekenis te zijn. Dat lukt uitstekend en op onze stapjes extra ben ik apetrots. Minima, women only, bejaarden tal van vrijwilligers en het milieu spinnen daar garen bij. Maar wij zelf ook. Het mes snijdt aan twee kanten.

We hebben bijvoorbeeld een stuk of dertig vrijwilligers rondlopen. Pakweg de helft van die vrijwilligers heeft een sociale indicatie. Zo kreeg onze receptioniste, die niet zo goed Nederlands sprak, bij ons toch een kans achter de receptie. Daardoor leerde ze heel snel een beter taalvaardigheid bij. Of neem een vluchteling. Een sportieve jongen die zijn draai in Nederland moeilijk kon vinden. Bij ons ging hij aan de slag als toezichthouder. Onlangs rondde hij een cursus Waterbootcamp af. Zo komt hij van het een tot het ander en uiteindelijk hopelijk tot een betaalde baan. Of onze klusjesman. Die zit langdurig in de bijstand en krijgt bij ons toch de kans om zich nuttig te maken en strijkt maximaal 1500 euro extra per jaar op als onkostenvergoeding. Met dit soort verhalen kan ik nog wel even doorgaan!

Zwemlessen voor minima, daar zijn we ook groot in. Van de 550 zwemlessers die wekelijks in ons bad komen, zijn er op dit moment 90 afkomstig uit huishoudens met een gering inkomen. Ze betalen zelf slechts 100 van de 775 benodigde euro’s. De rest van het geld komt van het Jeugdsportfonds, een landelijk werkend fonds, en van de gemeente. Ook De Waterlinie betaald een beetje mee. Logisch, want we vinden het echt belangrijk dat iedereen in ons waterrijke land leert zwemmen. Door onze gezamenlijk in het leven geroepen minima-regeling kunnen veel vluchtelingenkinderen van acht jaar en ouder bij ons lessen.

Ook leuk zijn de vrouwenuurtjes. vrouwen die van hun geloof niet zwemmen in het bijzijn van andere mannen. Door deze speciale uurtjes kunnen deze vrouwen toch twee keer per week lekker zwemmen of aquajoggen. Dat we voor mannen gesloten zijn hangt dan aangeplakt in de hal beneden. Niettemin komt er een paar keer per jaar een man naar boven omdat hij of zij even iets wil regelen of vragen. Die sturen we meteen terug, want gesloten voor mannen.

Verder huisvesten we twee keer per week een groep 65-plussers. Met een beetje korting doen die aan Aqua Sportief. Een hechte club die het leuk vindt in het dan extra verwarmde water actief te zijn. Maar die daarnaast ook voor de gezelligheid komen. Ze blijven altijd wat langer in het zwembad om bij te praten bij de koffie. En met Kerst en Pasen bieden wij ze een lunch aan. Dan zijn er altijd met het hele gezelschap, met z’n dertigen.

Nog een minder opvallende bijdrage aan het geheel is dat De Waterlinie is gebouwd in Culemborgs ecowijk EVA-Lanxmeer. Dus vanaf het begin zat ‘maatschappelijk verantwoord’ en duurzaam in de planning. Dat moest om in aanmerking een bouwvergunning te kunnen krijgen. Ons bestuur heeft de smaak te pakken We zijn nu bezig met een plan om het hele dak vol te leggen met zonnepanelen. Dat gaan we vast terug zien in een lagere energierekening.

Meer weten