In de media: terugkom-zwemles bij RTL Nieuws

In de media: terugkom-zwemles bij RTL Nieuws

Donderdag 16 augustus was de eerste terugkom-zwemles in de Waterlinie. Deze zwemles is voor kinderen met zwemdiploma die (te) weinig zwemmen. Zo houden ze het zwemniveau op peil. Want: zwemmen verleer je als je niet blijft oefenen. RTL Nieuws kwam een kijkje nemen.

Project NL Zwemveilig van Hogeschool Windesheim
Uit onderzoek blijkt dat kinderen tussen 4 – 7 jaar een nieuwe vaardigheid (zoals zwemmen) weer snel verleren als ze deze niet regelmatig herhalen. De onderzoekers hebben ruim 100 kinderen met zwemdiploma B opnieuw laten afzwemmen. 5 tot 10 procent bleek gezakt.

Fabian, coördinator zwemlessen: “We merken dat niet veel kinderen na het behalen van hun zwemdiploma blijven zwemmen. Hierdoor verleren ze het zwemmen en kunnen er ongelukken gebeuren (zoals verdrinking red.).” De terugkom-zwemles is daarom speciaal voor kinderen die niet (vaak) meer zwemmen nadat ze hun zwemdiploma behaald hebben.

Terugkom-zwemles

Voor alle kinderen die bij ons hun zwemdiploma behaald hebben, bieden wij vanaf september 2018 terugkom-zwemlessen aan. In deze lessen worden alle zwemslagen weer eens herhaald. Indien nodig worden de technieken weer bijgeschaafd. Na deze les zit het kind weer op het juiste zwemniveau.

Praktische informatie:

  • Wanneer: Om de twee maanden op zaterdag van 13:00–14:00 uur
  • Voor wie: Kinderen met het SuperSpetters-diploma en/of diploma B of C
  • Kosten: 1e keer is gratis, daarna wordt het € 8.75 per keer
  • Eerstvolgende datum : zaterdag 29 september 2018
  • Opgeven voor een terugkom-zwemles? Meld je kind aan via: zwemles@zwembaddewaterlinie.nl

Bekijk het item over de terugkom-zwemles

Lopen kinderen wel het grootste risico?

Maar lopen kinderen wel het grootste risico om te verdrinken? Uit de nieuwste cijfers van het CBS bleek dat juist ouderen boven de 65 jaar dit jaar het meest verdronken (34 procent). Ter vergelijking: het percentage kinderen (tot 15 jaar oud) dat verdronk, schommelt al jaren rond de 10 procent. Dat zijn ongeveer 10 kinderen per jaar.

RTL Nieuws ging nog even langs bij onze manager Jessie Spijker voor verhaal en advies. Volgens haar klopt het inderdaad dat ouderen veel langer blijven zwemmen. “Hadden we vroeger tien ouderen in de AquaSport-lessen, nu zijn dat er zeker dertig.”

Volgens Jessie hebben veel ouderen minder goed zwemles gekregen dan de kinderen en jongeren van nu. “De zwemlessen waren zestig jaar geleden heel anders dan nu”, vertelt ze. “Wij leren kinderen nu om echt vrij en zonder angst te kunnen bewegen in het water. Vroeger werd een kind gewoon in het water gegooid en leerde het met behulp van een haak van de zwemleraar boven water te blijven.”

Angst om kopje onder te gaan

Ouderen zijn ook vaker bang in het water, zegt Jessie. “Ze hebben niet geleerd hoe ze om moeten gaan met kramp, en zwemmen vaak met hun hoofd boven water. Zodra ze dan toch per ongeluk kopje onder gaan, raken ze in paniek en weten ze vaak niet wat te doen. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden.”

Bij het horen van de cijfers waaruit blijkt dat een hoog percentage van de verdrinkingsdoden ouder is dan 65, zegt Jessie: “Dit is blijkbaar echt een grote vergeten doelgroep. Zeker op het vlak van preventie zou het beter moeten.”

Bron: RTL Nieuws

Meer informatie?