Jeugdjournaal op bezoek bij de Waterlinie

Jeugdjournaal op bezoek bij de Waterlinie

Op vrijdag 1 september 2017 kwam NOS Jeugdjournaal op bezoek bij Zwembad de Waterlinie. Het Jeugdjournaal heeft een item over vluchtelingkinderen op zwemles gemaakt.  Met ongeveer 50 vluchtelingkinderen op zwemles, was Zwembad de Waterlinie het geschikte zwembad om dit item op te nemen. Op zondag 3 september 2017 werd het uitgezonden op de NOS.

Vluchtelingkinderen op zwemles bij de Waterlinie

De Waterlinie ziet dat steeds oudere kinderen op zwemles komen. Fabian Pasman, badmeester: ‘We begonnen met 7 kinderen in de 7+ groep (voor kinderen van 7 jaar of ouder), maar hebben nu ongeveer 50 kinderen op zwemles in deze groep’.

Nationaal Fonds Kinderhulp , het Jeugdsportfonds en de KNZB vinden dat alle kinderen recht moeten hebben op een zwemdiploma, ook als er thuis geen geld is voor zwemlessen. Daarom zijn ze het project ‘SuperSpetters voor iedereen’ gestart. Ook vluchtelingkinderen kunnen meedoen. Via basisscholen kunnen zij in aanmerking komen voor dit project. Ook in Culemborg zijn er kinderen die gebruik maken van de hulp van het Nationaal Fond Kinderhulp, het Jeugdsportfonds en de KNZB.

Onderzoek Jeugdjournaal

Steeds meer vluchtelingenkinderen gaan op zwemles. Dat blijkt uit onderzoek van het Jeugdjournaal. Zwembaden hebben vaker speciale lessen voor ze en daar wordt dus steeds beter gebruik van gemaakt. Volgens de organisatie VluchtelingenWerk is het heel belangrijk dat kinderen deze lessen volgen. Veel asielzoekerskinderen kunnen niet zwemmen en dat zorgt soms voor gevaarlijke situaties. De 13-jarige Manaf uit Syrië maakte zo’n situatie van dichtbij mee. In juni verdronk zijn vriend in de rivier Waal. Daarom wil hij nu graag leren zwemmen.

Bron: NOS en Kinderhulp

Meer informatie