Een slim zwembadconcept

Een slim zwembadconcept

Een doordacht ontwerp

Het nieuwe Zwembad Culemborg is erop gericht om alle zwemdoelgroepen te bedienen in het uitoefenen van de zwemsport op zowel zweminstructie als ook sportief/ competitief en recreatief niveau.
Door de toepassing van twee afzonderlijk beweegbare bodems biedt het zwembad plaats aan meerdere doelgroepen tegelijkertijd dan wel de mogelijkheid om groepen van diverse niveaus tezamen van het bad gebruik te laten maken.
Het zwembad heeft een afmeting van 25 bij 21 meter volgens het 2521 Gewoon Zwemmen concept. Dat betekent dat er 8 zwembanen zijn van 25 meter. De twee beweegbare bodems worden ingesteld over de volledige lengte van het zwembad (25m).

De eerste bodem over 3 banen en de andere bodem over 5 banen. De 3 banen kunnen worden afgescheiden van de overige 5 banen. Voor die waterscheiding is uiteindelijk gekozen voor een volwaardige klapwand die het mogelijk maakt om in dit deel een watertemperatuur te realiseren van 32 graden Celsius. Het maakt dit deel uiterst geschikt voor specifieke doelgroepen zoals: Mindervaliden, ouderen, jonge kinderen, reuma patiënten etc.

Het aanbod van dit warmwaterdeel kan door een slimme programmering worden aangepast aan de vraag. Hierdoor is er warm(er) water op de momenten dat het nodig is en kan op andere momenten dit wateroppervlak worden aangewend voor vrijzwemmen of sportgerelateerde activiteiten zoals wedstrijden en trainingen voor wedstrijdzwemmen en waterpolo. Een belangrijk voordeel is dat er geen warm water op temperatuur hoeft te worden gehouden op de momenten dat het niet wordt gebruikt. Dit bespaart enorm veel energie.

Verder is het totale zwembadconcept erop gericht energiezuinig, duurzaam en daarmee uiterst toekomstbestendig te zijn.

 

2521 Gewoon Zwemmen concept

Het onderhouden en exploiteren van zwemaccommodatie is steeds meer een kopzorg voor vele gemeenten in Nederland. In de jaren zeventig schoten de zwembaden als paddenstoelen uit de grond.
Nu zo’n 40 jaar later blijken veel zwembaden niet meer te voldoen aan de huidige normen. Gebouwen die onvoldoende zijn geïsoleerd, verouderd tegelwerk, gladde perrons, slechte verlichting en veelal een technisch verouderde machinekamer.
Architectenbureau Slangen en Koenis uit IJsselstein ontwikkelde in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) een concept dat in een basis zwemaccommodatie faciliteert. Dat concept richt zich met name op het ontwerp en de inrichting van het gebouw. Hoe realiseer je een maximaal aan badwater in een zo functioneel mogelijk gebouw. Het zwembassin wordt geleverd door Myrtha Pools, een internationaal operend Italiaans bedrijf dat al meer dan 50 jaar zwembaden ontwerpt, bouwt en installeert in meer 70 landen wereldwijd. Zowel tijdelijke als permanente baden voor recreatie of wedstrijdsport. Een uniek ontwerp waarbij het bad op het maaiveld wordt geplaatst in plaats van te worden ingegraven in de bodem. Zo kunnen de bouwtijd en daarmee de bouwkosten aanmerkelijk worden teruggedrongen.
Kernwoorden voor dit concept zijn energiezuinigheid, duurzaamheid en toekomstbestendigheid. Door het toepassen van bouwmaterialen en bouwtechnieken die de energiekosten zo laag mogelijk houden is één van de grootste kosten posten, energie, tot een minimum beperkt. Daarnaast is het gebouw zo ontwikkeld dat er veel overzicht is. Hierdoor kan er met een kleinere personele bezetting worden volstaan zonder dat dit ten koste gaat van de toezicht en de veiligheid in het gebouw. Een andere grote kostenpost in een zwemaccommodatie werd daarmee ook beperkt. Vanuit het basisconcept is een zwembad ontwikkeld dat voldoet aan alle zwemdoelgroep behoeften.

Vrijwilligers dragen bij aan de exploitatie van het zwembad

In Culemborg zijn veel mensen die het zwemmen en daarmee het zwembad een warm hart toedragen. In het zwembad zijn zes verenigingen actief. Culemborg telt twee zwemverenigingen, twee duikverenigingen een reddingsbrigade en een vereniging voor minder valide zwemmers. Deze verenigingen draaien allemaal op vrijwilligers. Trainers, leszweminstructeurs, (wedstrijd) officials, coaches, bestuurs-, en commissieleden. Op alle vlakken wordt er door vrijwilligers om niet een bijdrage geleverd aan het mogelijk maken van de diverse zwemsportactiviteiten. Voor veel van deze functies hebben deze vrijwilligers een diploma of certificering behaald zodat zij kwaliteit en veiligheid in en om het bad kunnen waarborgen.
Tijdens de verenigingsuren kunnen deze vrijwilligers voorzien in alle benodigde taken in het zwembad. Daarnaast zijn er veel leden, (groot)ouders van leden en vrienden en andere familieleden bereid om daarnaast een vrijwilligersfunctie uit te oefenen om de exploitatie van het zwembad mogelijk te maken binnen een de gemeente gesteld financieel kader.
Momenteel zijn dit met name vrijwilligers vanuit de georganiseerde doelgroepen (verenigingen). Ook van buiten deze groepen tonen Culemborgers interesse in het bijdragen aan een duurzame zwemvoorziening voor Culemborg.