Verplichte controle op aanwezigheid gevaarlijk roestvrijstaal

Verplichte controle op aanwezigheid gevaarlijk roestvrijstaal

Zwembaden moeten verplicht aantonen dat er geen gevaarlijk roestvrijstaal aanwezig is. Met deze onderzoeksplicht wil de overheid zorgen dat zwembaden alles doen om de veiligheid van hun bezoekers te garanderen. Ook zwembad de Waterlinie is gecontroleerd, waaruit geen directe risico’s zijn vastgesteld.

Waarom onderzoeksplicht?

Bepaalde typen roestvrijstaal zijn niet  bestand tegen chloorlucht. Bij een breuk kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. In 2011 heeft dit geleid tot een dodelijke ongeval in het Tilburgse zwembad de Reeshof doordat een geluidsbox naar beneden viel. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 80 procent van de overdekte zwembaden in Nederland nog niet kan aantonen dat er geen riskant roestvrijstaal aanwezig is in het zwembad. Om die reden is een onderzoeksplicht ingevoerd.

Controle de Waterlinie

De Waterlinie heeft het zwembad op kritische punten laten controleren door een onafhankelijke instantie: Cobra Consultancy. Uit de controle zijn enkele kleine tekortkomingen geconstateerd, die geen direct risico vormen. Het zwembad staat in contact met betrokken toeleveranciers om de kleine tekortkomingen zo spoedig mogelijk te herstellen. Gemeente Culemborg is op de hoogte gesteld over de uitkomsten.

Meer weten