Vrijwilligers houden openluchtbad Zwolle draaiende

Vrijwilligers houden openluchtbad Zwolle draaiende

Het openluchtbad in Zwolle bedankt zijn bestaansrecht aan de bezetting van zwemmers en wijkbewoners in 1992. Dit zorgde voor veel landelijke publiciteit, maar bovenal voor het voortbestaan. Het zwembad werd een Rijksmonument en ging als stichting verder. Om het openluchtbad draaiende te houden wordt veel werk verzet door vrijwilligers.

Vrijwilligerswerk minder vanzelfsprekend

Enthousiast licht Rinette van der Vliet (voorzitter van het Openluchtbad Zwolle) de constructie toe. “Voor het lidmaatschap van het openluchtbad moet je contributie betalen en per hoofdlid minimaal 6 uren helpen in het zwembad. Voordat je je inschrijft moet je ook vastleggen op welke dag(en) je deze uren gaat maken.” Leden mogen onbeperkt zwemmen en elk hoofdlid mag 10 introducés per jaar meenemen. Mensen van buiten Zwolle kunnen losse kaartjes kopen.

Hoewel van der Vliet weet dat vrijwilligerswerk tegenwoordig steeds minder vanzelfsprekend wordt, werkt het in Zwolle nog steeds. “Natuurlijk hebben wij ook te maken met bijvoorbeeld mensen die niet op komen dagen, maar we mogen zeker niet klagen. Uiteraard realiseren we ons heel goed dat we moeten participeren op een afname, zodat we straks – mocht het echt lastig worden- niet met onze handen in het haar zitten.” Naast de vrijwilligers werken er ook betaalde badmeesters en –juffen en is een betaalde beheerder aangesteld. Daarnaast zijn alle badmeesters en –juffen gediplomeerde lifeguards.

Samenwerking

De Vereniging Openluchtbad Zwolle huurt het zwembad van de gemeente en ontvangt een evenredige subsidie. Dit is gebaseerd op een huurcontract van telkens 5 jaar. Daarnaast is recentelijk een meerjarenonderhoudsplan opgesteld. “Dit werkt heel prettig omdat we inzicht hebben in de kostenverdeling van het onderhoud en hiervoor kunnen reserveren.” Naast het recreatiezwemmen geeft het zwembad in samenwerking met Sportservice Zwolle clinics voor scholen. Daarnaast geven zeabonnementen voor bedrijfszwemmen en speciale doelgroepen uit. “We zoeken tevens de samenwerking op met andere partijen zoals de duikvereniging, zwemverenigingen, andere zwembaden en een fitnesscentrum. We proberen vooral steeds zo goed mogelijk te kijken naar de behoeften van onze leden.”

Bron: Zwembadbranche


De Waterlinie is uw zwembad

Stichting Zwembad de Waterlinie is hét burgerinitiatief van Culemborg. Wethouder Fouad Sidali zei tijdens het ‘pizza-overleg’ op 20 april tegen zwembadgebruikers: “Het is uw zwembad! Vertel wat u ervan vindt en participeer. Dat is het idee achter een burgerinitiatief.”

Lijkt u het leuk vrijwilligerswerk in een zwembad te doen? Dan bent u bij ons op het goede adres! Wij bieden verschillende vrijwilligersfuncties maar staan ook open voor eigen initiatieven. Heeft u niks te doen tijdens de zwemles van uw kind? Wil je na school graag een steentje bijdragen? Of heeft u altijd al mee willen helpen aan het organiseren van activiteiten? Iedereen is welkom! Er staat zelfs een mooie vrijwilligersvergoeding tegenover. Loop een keer langs en vraag naar de mogelijkheden of mail naar vrijwilligers@zwembaddewaterlinie.nl.

Samen houden we het zwembad in onze stad draaiende. Kijk naar het goede voorbeeld in Zwolle!


Meer informatie