Zwembad de Waterlinie: SuperSpetters

Zwembad de Waterlinie werkt met de nieuwe zwemles methode SuperSpetters, ontwikkeld door de KNZB. Superspetters vervangt de A,B,C methode.

SuperSpetters is de zwemlesmethode van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) waarbij kinderen op een leuke manier goed leren zwemmen en er veel aandacht is voor persoonlijk contact. Na het behalen van het Superspetters diploma hebben kinderen meer zwemvaardigheden dan bij andere methoden. Kinderen vanaf 5 jaar krijgen in kleine groepjes (maximaal 8 kinderen) zwemles van gediplomeerde lesgevers welke in het bezit zijn van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag).

In de eerste fase van de zwemles raken kinderen gewend aan het water. Na deze fase staan de borstcrawl en rugcrawl centraal. Dit zijn voor veel kinderen natuurlijke zwemslagen, die daardoor makkelijker aan te leren zijn. Later in het traject leren de kinderen de enkelvoudige rugslag en de schoolslag. Verschillende survivalelementen, bijvoorbeeld de HELP-houding, hurksprong en draai lengte as worden al in een vroege fase aangeleerd. We vinden het namelijk belangrijk dat kinderen niet alleen goed leren zwemmen, maar dat ze zich ook kunnen redden in het water tijdens onverwachte situaties.

Zoomers zorgen voor krachtige crawl

Tijdens de zwemlessen maken kinderen gebruik van een badmuts, zwembril en zoomers (kleine flippers). Hierdoor kunnen kinderen zich beter concentreren op het oefenen van de zwemslagen en leren ze sneller zwemmen. De ervaring leert dat kinderen het zwemmen met deze materialen erg leuk vinden.

De zoomers zorgen voor goede krachtige crawlbenen. De zwembril wordt alleen gebruikt bij oefeningen waarbij de zwemslagen worden aangeleerd of verbeterd. Alle vaardigheden waarbij onderwater oriëntatie en survival centraal staan worden zonder zwembril uitgevoerd. Omdat we het belangrijk vinden dat de kinderen zelf ervaren wat het water met hen doet, werken we niet met drijfmiddelen maar wel met hulpmiddelen.

 

Plan Plan volgsysteem

Een belangrijk onderdeel van SuperSpetters zwemles is de communicatie met ouders en het kind. Voor de start van de zwemlessen informeren wij u  over het zwemlestraject en u wordt middels voortgangsgesprekken gedurende de zwemlessen op de hoogte gehouden van de voortgang. Tijdens kijklessen kunt u aan de badrand de vorderingen van het kind aanschouwen.

Kinderen ontvangen bij aanvang van het zwemlestraject een persoonlijk zwemboek. In dit zwemboek zitten leuke zwemlesverhalen voor de kinderen, kunnen beloningsstickers worden geplakt en staat handige informatie voor u als ouder. Daarnaast biedt Zwembad De Waterlinie binnenkort het volgsysteem Plan Plan aan.

Bij C is het pas veilig

De laatste tijd staan de kranten vol met berichten dat het met de zwemveiligheid in Nederland niet goed gaat. Het ZwemABC is zo opgezet dat het pas met C veilig is. Volgens het factsheet Zwemvaardigheid 2014 van het Mulier instituut haalt in Nederland maar 35% van de kinderen het C diploma. Veel kinderen zijn dus niet voldoende zwemvaardig. Vaak komt dit omdat veel ouders nog steeds denken dat A en B te vergelijken zijn met het oude A en B diploma van vroeger. Deels spelen ook inkomen en niet westerse-komaf een rol. Bij het De Waterlinie is het percentage C veel hoger, namelijk tussen de 60 en 70%, maar ook geen 100%. Voor de meeste zwemleskinderen in het De Waterlinie verandert er daarom niets aan de duur van het traject.

SuperSpetters in de Waterlinie

SuperSpetters wordt in De Waterlinie gegeven. Het heeft het traditionele ABC-diploma vervangen.  Kinderen die wel al met  ABC zijn gestart kunnen hun diploma’s gewoon halen.

Een zwemdiploma moet voor elk kind bereikbaar zijn. Voor kinderen uit gezinnen in de bijstand of in bijzonder financiële posities zijn er regelingen. Vraag er naar bij de receptie van De Waterlinie.

Prijzen

SuperSpetters KNZB, twee maal per week 45 minuten, materiaal € 31,25*. Garantieplan: nooit meer dan 100 lessen betalen, 100 x € 8,05.**

*Materiaal €31.25. Hiervoor krijgt u:

  • luxe zwembril
  • KNZB Badmuts
  • Zwemlespas
  • Donald Duck zwemboek
  • Toegang tot planplan volgsysteem

**Voorwaarden bij het garantieplan:

  • Voor kinderen vanaf 5 jaar.
  • Kinderen van 4 mogen starten met Superspetters als ze watervrij zijn, maar vallen buiten het garantieplan.
  • Kinderen van 5 die niet watervrij zijn vallen buiten het garantieplan.
  • Niet meer dan 4 lessen per 10 maanden missen, bij meer lessen missen vervalt het garantieplan.
  • Voorbereidende lessen (watervrij maken) kosten €6,25 per les.

Inschrijven kan uitsluitend bij de receptie van De Waterlinie, info via zwemles@zwembaddewaterlinie.nl, Uw kind kan pas starten met de zwemlessen wanneer het contract is ondertekend. Gebruik maken van losse lessen is ook mogelijk, vraag hiervoor naar alle informatie.

Via info@zwembaddewaterlinie.nl kunt U een informatiepakket aanvragen. U ontvangt dan via e-mail uitgebreide informatie over SuperSpetters, een inschrijfformulier en een document over watergewenning.